Sabtu, 23 Januari 2010

Majlis Perletakkan Tanda Arah Angin / Weather Vane


Program : Perletakan Tanda Arah Angin / Weather Vane
Tarikh : 23hb. Januari, 2010 Jam 10.00 pagi
Tempat : 'Roundabout' Balik Pulau
.
Saya bersyukur kerana program untuk meletakkan semula Tanda Arah / Tunjuk Angin / Weahter Vane telah berjalan dalam suasana sederhana dan penuh bermakna bagi penduduk dan pekan Balik Pulau seluruhnya.
.
Mengikut sejarah In 1882, seorang ahli perniagaan yang kaya bernama Koh Seang Tatt telah membina tugu peringatan di bulatan/roundabout sebagai menyambut kedatangan Sir Frederick Weld (Governor of Malacca) ke Balik Pulau. Tugu ini mempunyai dua kepala singa dibahagian bawah. Daripada dua kepala singa ini akan mengalir keluar air. Mengikut kepercayaan penduduk Balik Pulau, selagi ada aliran air keluar daripada dua kepada singa ini, Balik Pulau ini akan terus berkembang. Mengikut cerita orang lama di pekan Kongsi ini, warna kepada singa itu adalah berwarna merah.
.
Menurut mereka juga, kawasan ini juga merupakan tempat orang ramai duduk 'lepak-lepak'.
.
Sebagai menghormati penduduk veteran di kawasan Kongsi ini, saya telah memilih tiga orang veteren yang terdiri daripada Tn. Hj. Mohamad Yusof Hasaan – 64 ahun, Pengerusi JKKP dan pesara Guru, Uncle Tan Aik Hong – 72 Years, Ahli Perniagaan di pekan Kongsi dan Sokalingam A/L Veerapan – 79 Tahun seorang pesara JKR.
.
Perarakan dimulakan dari Pasar Lama dengan diiringi oleh gendang Melayu, China dan India melambangkan semangat 1Malaysia dan perpaduan antara kaum di Balik Pulau.
.
Kepada rakan-rakan dari kaum Melayu, Cina dan India yang telah bersama-sama mengatur program ini, membersih dan menyapu cat, dan hadir bersama keprogram ini, saya mengucapkan jutaan terima kasih.
.
Muga tahun 2010 dan Tahun Baru Cina ( tahun Harimau) yang akan disambut nanti akan membawa satu lembaran baru bagi Balik Pulau, penuh perasaan muhibbah, kerjasama, keharmonian dan murah rezeki.

Tiada ulasan: